Nordisk Kombucha
“Jeg ser stor værdi i et WASTELIFE-forløb, både i form af øget bæredygtighed og potentiale for salg og markedsføring”
Rasmus Lybech Jensen, Food Explore
Branche: Fødevarebranchen
Reststrøm: Våd urtemasse fra kombuchaproduktion. Derudover efterspørger Food Explore et mere bæredygtigt alternativ til rørsukker, gerne en reststrøm fra andre virksomheder.
Udfordring: Der forventes en kraftig opskalering inden for nogle år, hvorfor der er behov for at finde samarbejdspartnere, der kan operere både med relativt små og forholdsvis store volumener. Et alternativ til rørsukker skal kunne bruges i fødevarer og helst ikke have for kraftig smag.
Løsning: Identifikation af en mulig aftager til urtefraktionen og flere virksomheder med reststrømme, der potentielt kan erstatte rørsukker.
Resultat: Anvendelsesmuligheder for urtefraktionen er blevet afdækket, og der er formidlet kontakt mellem Food Explore og en potentiel aftager. En afsøgning af virksomheder med sukkerholdige reststrømme er blevet foretaget, og også her er der formidlet kontakt til flere mulige leverandører.
Kombucha er en læskedrik, som er baseret på fermenteret sød te. I fermenteringsprocessen omdannes en stor del af sukkeret til andre smagsgivere, hvorved kombucha opnår sin karakteristiske sur-søde smag.
Food Explore, der producerer kombucha under brandet Nordisk Kombucha, er interesseret i at skærpe virksomhedens bæredygtighedsprofil ved at sikre genanvendelse af reststrømme og inddrage grønne reststrømme og/eller grønnere ingredienser i egen produktion. Den primære reststrøm fra produktionen af kombucha er en våd urtemasse, og Food Explore mener, at massen bør kunne anvendes af andre virksomheder. I produktionen af kombucha bruges rørsukker, som Food Explore ønsker erstattet af en sukkerholdig reststrøm. Da brygningen af kombucha beror på gæring, kan komplekse polysakkarider såsom stivelse også bruges.
Food Explore har via WASTELIFE-programmet fået kontakt med firmaer, der løser begge de ønskede problemstillinger: afsættelse af urtemasse hhv. levering af ny sukkerkilde. Food Explore vil herfra videre udforske mulighederne for samarbejde med de identificerede virksomheder, især med fokus på at finde en businesscase, der ikke alene tillader brug af hinandens reststrømme, men som samtidig kan håndtere de geografiske distancer virksomhederne imellem uden at gå på kompromis med den grønne omstilling. Det er vigtigt for Food Explore at kunne ’vokse med reststrømmen’, og de identificerede muligheder er derfor alle fundet i nyopstartede SMV’er, som deler Food Explores ønske om skalering.