Connecting Ground

”Den strukturerede tilgang, som Teknologisk Institut har præsenteret for os igennem Wastelife, har gjort os skarpe på, hvad der er vigtigt i vores startup-forretning. I starten af forløbet var vi lidt usikre på, hvad der skulle være vores fokusområde, men her hjalp diskussionen med Teknologisk Institut os til at se på løsninger til at forlænge holdbarheden. Den viden, vi i Connecting Grounds har fået gennem Wastelife, har givet os muligheden for at finde og arbejde med de bedste løsninger baseret på vores egne bæredygtige kriterier

Klaudia Laczi, Connecting Grounds


 

Branche: Fødevarebranchen

Reststrøm: Kaffegrums fra storskala forbrug

Udfordring: At forlænge stabiliteten og holdbarheden af opbevaret kaffegrums inden det bruges i produktion

Løsning: At opbevare kaffegrumset koldt eller koldt sammen med UV-belysning eller tørre kaffegrumset inden opbevaring

Resultat: Overblik over de mulige løsninger til at maximere holdbarheden

Kaffe er en del af morgenrutinen for mange og fast inventar ved møder, men mindre end 30 % af kaffebønnen havner i koppen. De resterende 70 % bliver til kaffegrums, som typisk ender i kompostbunken eller skraldespanden. Connecting Grounds, et nystartet firma, ser anderledes på kaffegrums. Her er kaffegrums ikke bare spild, men en ressource der skal bruges i madvarer. Connecting Grounds vil arbejde for at et produkt af madkvalitet bruges i nye madvarer for derved at få mest ud af jordens resurser.

Kaffegrums er en spændende ingrediens der indeholder færre kalorier end andre meltyper. Det skyldes at kaffegrums ikke indeholder sukrer eller kulhydrater men i stedet har det et meget højt fiber indhold og højt protein indhold. Derudover er kaffegrums naturligt glutenfri. Connecting Grounds vil bruge kaffegrums tilovers fra stortskala forbrug og forvandle det til en ingrediens der har adskillige applikationer i fødevare produkter. Derved bygger de bro imellem fødebranchens og industrien.

Kaffegrums er en alsidig ingrediens der kan tilsættes eller erstatte en del af en glutenfri melblanding. Det kan bruges til at øge fiberindholdet i mel eller det endelige produkt. Det kan erstatte frø eller nødder i en smoothie, i bagervarer eller i hvilken som helst fødevare. Kaffegrums er perfekt til fødevarer uden tilsætningsstoffer fordi det farver også produktet, derved kan man undlade tilsætningsstoffer som maltsirup som ofte bruges som farvestof. Dertil er der stadig koffein i kaffegrums, hvilket gør det til en ekstra attraktiv ingrediens. Connecting Grounds forventer at kunne udvikle en bred portefølje af spændende madvarer, der alle indeholder kaffegrums. Connecting Grounds udfordring er at forlænge holdbarheden før behandling og produktion. Igennem Wastelifeprojektet har Teknologisk Institut hjulpet Connecting Grounds med at kigge på de faktorer, der bevirker, at skimmelsvampen trives så godt i kaffegrumset, og hvilke skridt der kan tages for at minimere dette. Målet for Connecting Grounds er at finde en løsning så kaffegrumset ikke skal afhentes dagligt.

Der blev hovedsageligt kigget i to retninger: 1) Muligheder for at dræbe mikrobiel eller biologisk aktivitet ved hjælp af UV-lys. 2) Forringelse af vækstforhold ved tørring og køling.

Rådgiverhuset zeal afholdte to workshops for virksomhederne i forløbet. Formålet med de to workshops er bl.a. at diskutere de udfordringer, som virksomhederne møder i deres arbejde med grøn omstilling. De delte alle åbent og ærligt deres udfordringer, hvilket var til stor gavn for alle deltagerne, da der var perspektiver og erfaringer, som de etablerede virksomheder havde gavn af at høre fra iværksætterne og omvendt.

Derudover har zeal præsenteret virksomhederne for grundprincipperne for fremtidssikrede, bæredygtige forretningsmodeller. Der blev talt om tendenserne indenfor bæredygtig forretningsudvikling som et værktøj til risikoafdækning og potentialeafsøgning for den enkelte virksomhed samt de mange muligheder for samarbejde og partnerskaber, der findes derude.